Gestoffeerde meubelen

Bij het uitkiezen van een meubelstuk worden vaak verschillende stofferingsopties geboden. Of je nu kiest voor textiel, leder of een lederlook stof, elke stof kent zijn voor- en nadelen. Het is goed om je op voorhand te laten informeren door een van onze adviseurs over de juiste keuze voor jouw situatie. Natuurlijk kijk je in eerste instantie eerst naar hoe het meubelstuk eruit ziet, maar de juiste keuze van stoffering kan een groot verschil maken.
 

Textiele stoffering

Kies je voor een stoffering met textiel dan zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden:
 

Bevat een bekleding patronen of strepen, dan zal de stoffering nooit 100% recht zijn. Afwijkingen in het patroon kunnen ontstaan door de vorm van het meubelstuk en de vulling die het zitcomfort bepaalt.
 

Heeft de bekleding bovendien een wisselende poolrichting (de stof werkt een bepaalde richting op) dan is schaduwwerking (shading) in de stof door de vorm van het meubelstuk onvermijdelijk. Door de keuze voor deze specifieke stof kan dit ontstaan en is geen reden om te reclameren. Daarnaast kan de stoffeerrichting zorgen voor kleurnuances. Bijvoorbeeld bij een hoekelement waar een van de richtingen gekozen moet worden om te stofferen, kan dit voor een verschil in kleur zorgen.

 

Bij bepaalde soort stoffen kan “pilling” ontstaan. Door het schuren van ander stoffen (kleding/plaids/losse kussens) op de oppervlakte van jouw zitmeubel ontstaat pluisvorming of vervilting van de stoffering. Dit is onvermijdelijk en inherent aan de gekozen stof. Voor een deel is dit te verhelpen door een regelmatige behandeling met een pluistondeuse.
 

Bevat een stoffering geheel of gedeeltelijk uit katoen of linnen dan is het goed mogelijk dat er kreuk- of spleetschade ontstaat. Bovendien kan er verkleuring en een zekere mate van krimp ontstaan in de stoffering. Dit zijn karakteristieke kenmerken van katoen of linnen en zijn, zeker op de langere termijn, niet te voorkomen. Vermijd bij deze meubelen direct zonlicht om het beschadigend effect te beperken.
 

Lederen (of lederlook) bekleding

Voor lederen bekleding gelden veel van de bovenstaande kenmerken ook, echter zijn er ook wat kenmerken die specifiek voor leder gelden:
 

Behandel leder of lederlook bekleding nooit met alcohol-, chemische- en/of zeephoudende middelen. Dit beschadigt de toplaag van de lederen bekleding. Hierdoor zal het verouderend effect van leder versneld worden en kan de bekleding zelfs onherstelbaar beschadigd raken.
 

Wij adviseren om lederen bekleding minimaal twee keer per jaar te behandelen met een specifiek onderhoudsmiddel voor lederen meubelen. Deze zijn bij ons in de showroom te koop en onze ervaren adviseurs helpen je graag met de keuze voor het juiste onderhoudsproduct. Bij een lederlook bekleding is het advies om deze met een handvochtige doek te reinigen.
 

Bepaalde ledersoorten zijn ontstaan door deze met een “schuring” te bewerken. Dit geeft vaak een wat ruigere, verweerde look aan het leder maar heeft als gevolg dat er sneller een vorm van “patine” ontstaat. Hierbij versnelt het slijtage proces van het leder door de eerdere bewerking om de stof een verweerde uitstraling te geven. Dit is karakteristiek aan deze vorm van voorbewerken van de stof en als zodanig geen reden tot reclamatie.
 

Belangrijk voor alle gestoffeerde meubelen

Door inwerking van lichaamsvocht kan het voorkomen dat gekleurde kleding afgeeft op alle lichtgekleurde bekledingen van zowel textiel als microvezel, leder of lederlook stof. Vooral met spijkerbroeken kan dit voorkomen. Jeans worden met zeer agressieve oplossingen behandeld om de juiste kleur en wassing te bereiken. Deze chemicaliën gecombineerd met lichaamsvocht (zweet, e.d.) kunnen gaan vlekken op de bekleding van jouw meubelstuk. Bij medicijngebruik kan dit effect zelfs versterkt worden. Dit is onvermijdelijk en een echt gebruiksverschijnsel. Het is daarom geen reden tot reclamatie van uw zitmeubel.

 

Onderhoud is essentieel

Wat al het bovenstaande aangeeft is dat onderhoud essentieel is voor langer genieten van jouw meubelen. Laat je goed informeren door onze adviseurs over de voor- en nadelen van de gekozen stof en bovendien welke onderhoudsmiddelen je kunnen helpen om jouw meuble langer in topconditie te houden.

 

Onze “All-In-House” service geeft bovendien een langere en uitgebreidere garantie op zitmeubelen met extra onderhoudsservice en onderhoudsmiddelen inbegrepen. Zeker de moeite waard om in te investeren.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan contact op met Tase Wonen & Slapen. Onze adviseurs zijn je graag van dienst en proberen elke vraag zo goed en zo snel mogelijk te behandelen.

 

Wil je alle aanvullende onderhoudsinformatie nog eens nalezen? Download deze dan hier in PDF-formaat.

 

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..